03 juuli 2013

Ehmatus

Rollitunne. Mina vähemasti teen vahet nendel inimestel, kes ma olen tööl ja sellel, kes ma olen kodus. Neil on vahe. Sõpradel ja kolleegidel ja pereliikmetel. Kui rolli piisavalt hästi kätte saad, võid selles tunda oma totaalset ja kärarikast kohalolu. Seda nautima hakata. Sellest hingata ja sellest välja hingata.

Ilmselt esimest korda sain ma rollitunnetuse võikast ja täpsest faasist aru, kui Signe sellest rääkis atesteerimist verpides. Ta oli korraga unustanud oma rolli. Jätnud endale rõõmutu näo ette ja siis ta ei teinudki enam oma tööd. Ta oli kehv. Ta oli ebameeldiv. Ta ei olnud tasemel. Jaa, meie astume rolli, kui me astume leti taha. Ehkki klienditeenindaja roll on ikka parajalt teistsugune, kui firmajuhi või õpetaja või isegi medõe roll. Selle rolli kõige iseloomulikumaks ja hullumeelsemaks tunnuseks on see, et sa pead olemas olema, kui klient tuleb. Ja ta tuleb, sest kui ta tuleb, tuleb raha ja tuleb sinu homne päev töökohas .

Tuleb on võtmesõna.

Ühel mu töökaaslasel on lemmikklient ja tema on oma lemmikkliendi lemmikklienditeenindaja. See on nii ilus, et ma ei oska seda sõnadesse panna. Lemmikklient kinkis oma lemmikule jõuludeks ingli. Neil on teatud iseloomude sarnasus, mis tekitab segadust ja romantikat ühteaegu. Minu peas. Mina olen romantiline ja teatraalne. Tõenäoliselt veel hullem kui kõik need eelöeldud sõnad kokku. Nemad on ainult romantilised. Meie ei asenda kunagi tema lemmikklienditeenindajat, kes tavaliselt suudab saata kliendi kolmesajaeurose ostuga koju.

Ma ei taha, et nad oleks kumbki ainult romantilised. Nagu ma ei taha isegi olla ainult klienditeenindaja. Ma ei taha olla ainult üksiti mõistetav. Ma eeldan, et kõik on sellised nagu mina. Seal on erinevus, mida te kuulete või võite lugeda - ja mitte väike. Ja minu teravustel ja otsekohesustel on oma eesmärk. Tavaliselt on see mu uudishimu. Tavaliselt on see mu tõeotsimisvajadus, tavaliselt on see mu püüd jõuda põhjani. Ja tavaliselt ma jõuangi põhjani ja teen haiget rohkem, kui oleks vaja olnud.

Lihtsalt teadasaamisega või peegeldamisega.

Kommentaare ei ole: