26 aprill 2014

Harjumatusest külmutamiseni

Tunded - harjumutus, kummastus, selgusetus - neist ei saa inimesed üle enne kui, tekitades sedasi probleeme või kunstiteoseid - oleneb, kuidas tullakse toime hirmuga teistsuguse ees.

Teistsugune võib-olla rass, sugu, seksuaalsus, suhtumine rahasse, majanduslik seis. Tööstusrevolutsiooni alguses peeti normaalseks, et vabrikutööline pidi täpselt nii palju raha saama, et oleks süüa ja ehk natuke eluaseme jaoks, sest ta oli lihtsalt nii rumal või tal polnud sama kogemust kui vabrikuomanikelja juurde tegemisel. Kusjuures ei olnudki. Naistel polnud tükk aega õigust õppida ülikoolis. Kuni 1861. aastal sai Julie-Victoire Daubié ajakirjaniku kraadi Lyonis. Jällegi olid nad liiga rumalad, neil polnud sama kogemust, mis meestel on. Ei olegi. Martin Luther Kingini ei suhtutud mustanahalisse kui  inimesesse. Nad ei saanud õppida ei samades koolides, kus valged ega sõita isegi samas ühistranspordis, sest neil polnud samu kogemusi ja ajalugu, mis valgetel. Ei olnudki. Ei olegi. Mis siis?

Kas nad kadusid ära? Lihttöölised? Naised? Mustanahalised? Homoseksuaalid? Sest valgele heteroseksuaalsele mehele olid nad ebamugavad? Sest tollel oli parasjagu hirm teise ees.

See kõik kõlab nagu Walt Disney uus multifilm "Lumekuninganna ja igavene talv" kroonprintsess Elsa ei oska oma külmutamisandega toime tulla muul moel, kui seda alla surudes ja kartes. Selliselt vihahoos külmutab ta oma rikka ja ilusa riigi, umbes nagu valge heteroseksuaalne kapitalistist mees, kes on aastasadu külmutanud teda ümbritsevat reaalsust hirmust, et ta vägi on keelatud. Ainult armastus ja mitte hirm ega totter tallalakkujalik austus vabastab oskuslikult ka külmutamise väe kasutamist nii lumekuningannal kui ka valgel mehel. Sedagi võib näha filmis.

Külmutada ja sulatada tuleb osata nii lumekuningannal kui ka eestlasest heteroseksuaalsel kapitalistist mehel Eestimaal. Olgu ta või Erki Nool. Rumalasti külmutades tapad omaenda sugulased, sõbrad, armastatud. Külmutad riigi oma rahvast tühjaks. Oma väge targalt kasutades hoiad elu nii maal kui linnas, nii humanitaaril kui programmeerijal. Armasta ja sind armastatakse vastu. Ja sulle antakse su hirm andeks. Sellele on sul õigus.

Multikatreiler. 

Kommentaare ei ole: