14 märts 2013

Kangete meeste kanged lood

Minu seniajani lemmikintervjuu tegemine, mille käigus leidsin lemmiklauseid ja -lugusid Urmas Laanemilt, terviklikult ilmub Sõnumitoojas:

„Elasime Kehras neljakesti, ema, isa ja mu kuuekuuselt lastehalvatusse jäänud vend, isa ehitatud majas. Enne seda olime kolmekesti Kehra tehase lähedal asuvas barakis. Isa otsustas pärast seda, kui oli magades veekausi ümber ajanud, et tuleb maja ehitada ise oma perele. Pooleteise aastaga sai ta selle valmis. Ema kogus kopika haaval tikutopsi raha. Vene ajal toimusid tehasetööliste suured „prazdnikud“ kolm päeva järjest, kus joodi kõik palk maha ja pärast tuldi ema käest raha laenuks küsima,“ meenutab Urmas Laanem oma lapsepõlveaastaid.

„Isa pani meid kõike tegema – lubas igale poole ligi. Ema oli küll väga hirmunud, kui me isaga katust koos tegime ja karjus oma kileda häälega, aga isa ei pannud tähelegi. Minu peale sai äkilise loomuga isa väga vihaseks, kui midagi jälle tuksi keerasin, aga siis võtsin tööriistad välja ja tegin uuesti. Ema oli see, kes õpetas mulle kella ja kalendrit. Kokkulepitud ajaks pidin kindlasti kodus tagasi olema ja aega juurde küsima, muidu sai ta väga pahaseks,“ räägib Urmas Laanem oma lapsepõlvest.

Urmas Laanem peab sporti väga heaks enesesundimise variandiks, eriti saavutussporti: „See on kõige lihtsamini mõõdetav. Kui ühel päeval jõuad teha x arv kätekõverdusi, siis järgmisel korral ehk x pluss 1 või veel rohkem kätekõverdust. Sporti iseloomustab kõige paremini soov midagi saavutada ja selle nimel pingutada. Ainult intelligentsed suudavad tõesti hästi sporti teha. Vahepeal meil Eestis sport justkui devalveerus, aga eks see nõuab nutikust, et vastast käsipallis üle kavaldada. Ei ole nutikust, ei ole tulemust. Ka mängujoonise lugemine eeldab väga teravat mõistust.“

Kõige suuremaks ohuks, aga Eestile peabki Urmas Laanem majanduskultuuri järjepidevuse puudumist. „Sirget selga peaks rohkem olema. Vanasti võis talupidaja öelda, et kui pole saaki, siis ta ei oska talu pidada. Nüüd tuleb ainult projekt kirjutada selleks, et oleks raha, mida kulutada. See on imelik aeg. Oleme muutunud allhankeriigiks, kus kõige tähtsam on kokkuhoid. Suurte numbrite mastaabis võib ju kõik hästi olla, aga süstemaatilisest mõtlemisest on puudus ja seetõttu kannatavad väga paljud noored. 18aastane kutt oleks kindlasti oma vana isa käest saanud nõu, kui ta mingit laenu võtab, et see tuleb tagasi maksta ja äkki poleks ta siis võtnud ka. Kõige selle juures tahan öelda, et ehitage maju talgukorras, nii nagu vanasti. Sellistesse majadesse ehitatakse vähem sisse rumalusi, nagu nendesse põllupealsetesse, mis nüüd seisavad tühjalt. Ühise ehitamise käigus säilib koostegemise rõõm ja kogemus. Sotsiaalne moment on ära kadunud sellel moel, et raha viiakse pankurile.“


Kommentaare ei ole: