25 mai 2016

Sooneutraliteedist pooduni välja

Mõnedes asjadest rääkimine ärritab juba ette üles. Näiteks isaga homodest või vallasemadest või veel millestki niisama põnevast, sooneutraliteedist, mille peale ta vaeseke niutsub, et seda on tahetud juba nõuka ajal propageerida, aga välja pole see küll kuhugi viinud. Kõht läheb lahti ühesõnaga kõige selle peale. Läheb, läheb, ausõna.
Ärkan öösel selle peale üles, et keset tuba ripub poodud mees. Silmad sirakil, keel lipendamas suust välja. Ehmatad ära, surud silmad kinni, avad need taas, poodut pole, surud lüliti tööle, ja magad edasi. Poodut pole. Poodut pole. Poodut pole hommikul ka. Aga tunne ei lähe üle. Tunne suureneb. Puhkus ikkagi. Kuidas üks poodu sinu tuppa sattus? Keegi ei tea. Ega sa poleks ka teadnud, kui sa keset und või nägemust püsti oleks tõusnud ja küsinud, et kes poodu on. Poodu poleks vastanud. Võib-olla unes oleks. Võib-olla nägemuses libiseks ta oma varjude ilmast normaalseks inimeseks. Kunagi ei või teada. Keegi ei teagi. Sa ise ka ei tea. Ainult valgust oskad sisse lülitada. Ja edasi magada. Hoolimata poodust sinu alateadvuses. See on nagu päriselus. Kõik, mis on hirmus, tuleb välja lülitada. Sellega ei saa tegelda otseselt. Sest tegelikult ei saagi. Emotsioonid võtavad kontrolli üle. Naeravad minu abituse pärast. Ahhaaa... või sina kardad? Kardad poodut oma alateadvuses? Miks? Kas sa oled kunagi kellegi üles poonud? Miks?
Ja kõige hullem on see, et nendele küsimustele võib isegi vastuseid olla. Ja poomine ei tähenda alati nööri ümber kellegi kaela sidumist ja tooli alt tõmbamist. Ooei. Mõnikord - kui tuleb tegelda hämarate või arusaamatute asjadega - tuleks lihtsalt lähenedagi neile hämaruses, uudishimuga. Ja võib-olla ka teatud sorti vaprusega, mida kõigis inimestes muide pole. Näha iseenda tumedat poolt - näha omaenda hirme, nonde täielises ahastuses on tegelikult - ikkagi õudne. Tulla sellega toime - on veelgi vapram, aga kes meist selleni jõuab. Kuidas selleni jõutakse, ilma näidispoomiseta, ilma kellelegi liiga tegemata? Ma ei tea. Lihtsalt mu unes oli poodu. Ja ta jäi mind kummitama.

Kommentaare ei ole: