26 detsember 2013

Õnnelikuks olemise harjumus

Inimestel on igasuguseid harjumusi. Minul on harjumus olla õnnetu. Mugavustsoon on selline, et näe, mina ei saa endale lubada: ei ilusat meest ,noh kasvõi naistki võiks, vahepeal, kas tead..., ei jõule papa-mamma juures ,noh, papa juures võiks vähemalt, mamma on nagunii kogu aeg käest võtta, mis ta seal ikka mujal asjatab, eks ta ikka selja taga mul asjatab, aga ei või. Seda, mida ei või, seda ei või. Kaur rääkis, et inimestel on kalduvus ennast ära tappa jõulude ajal ja valentinipäeval näiteks. Kunagi kui ma taga tuttavaks sain, siis ta muudkui seletas, kui õudne on üksi olla. Ja ma ei saand tast üldse kohe aru, et mismõttes üksi. Jah, loomulikult oleme me üksi, me juba sünnime üksi, isegi siis kui oleme kaksikud, tuleme erineval ajal üsast välja ja kogeme maailma erineval moel. Üksindus on kõige loomulikum ja tervem olemine, ja ometi me pole üksi, meie selja taga on deemonid ja inimesed, kellest me tuleme, esivanemad, surnud. Ja nad on seal kogu aeg. Mõtled küll vahel, et tead, tapaks enda ära või läheks kuhugi maailma sellisesse kohta, kus neid ei ole, aga nad on. Ja nende olemine on otse tunda naha alla. Ja hädavajalik. Kui neid ei oleks poleks mul ka ilmselt mõtet ega kedagi.

Igal juhul - halbu harjumusi tuleb muuta. Eriti seda ma nüüd ei saa mehele mindud ega naistki võetud. Kaur Kauriks. Nagu te näete, ta on. Ma ei saa sinna midagi salata, ta on. Ainult, et mina ei tea, mida taga pihta hakata. Ta on nagu võimalik, aga nagu ei ole ka. Aga see on selline iseloomustus, mille ma paneks kõikidele oma suhetele. Et nagu on, aga nagu ei ole ka. Mare O küsis, et nuh, mis ta sulle selle eest annab, et sa tast luuletusi kirjutad ja tema eest hoolitsed. No, mis ta mulle andma peaks, kui ma ei oska tavaliselt midagi eriti vastugi võtta. Ühesõnaga - lõpptulemus: Katrina peab endale elu mõtte muretsema ja seda vist raha eest ei saa. Mehe käest ka vist mitte. Lauriito muidugi arvab, et mees annab naise elule mõtte ja... Issandkuipaljuteisi sõnu.

Ma peaks rohkem julgema. Palju rohkem, kui ma praegu julgen. A võib-olla Liinaga hakkab julgema rohkem. Kuigi temaski on midagi, mis mind natuke heidutab. Natuke natuke natuke. A lasta olla. Lasta tõesti olla.

Uusi häid harjumusi uueks aastaks teile ka!

Kommentaare ei ole: